Călătorii - Internaţional

Hai cu mine în Istanbul - capitala experienţelor orientale!

Perioada: 22 - 25 septembrie 2022


Vibrant, aglomerat și încărcat de istorie, Istanbul-ul este locul care nu poate să te lase indiferent.
Despre Istanbul se pot scrie mult, se pot vizita muzee, parcuri, piețe, târguri, cartiere, dar niciodată nu se termină povestea sa, pentru că la fiecare vizita a Istanbulului, aici, în metropola de 18 milioane de locuitori, vei descoperi încă o poveste, încă o stradă, un colțișor pe care nu l-ai observat data trecută. De fiecare dată, Istanbul așteaptă să fie descoperit și de fiecare dată își pune o mască nouă.
Magazinele aliniate frumos pe ambele părți ale străzii înguste sunt deschise până târziu în noapte. Din loc în loc, restaurante cu vitrine în care se lăfăie mâncarea specifică turcească, atât de apetisantă, te îmbie la tot pasul. Gastronomia turcă se bazează pe multe legume pe care le gătesc în fel și chip. Carnea acompaniază felurile, nefiind piesa centrală, de aceea rețetele turcești sunt plăcute, parfumate cu mirodenii, scăldate în sosuri de roșii și servite cu mai multe feluri de orez alb cu bobul întreg, alături, rahatul turcesc de toate culorile, clădit în formă de munți, așteaptă mușterii.
Cafenelele stradale te îmbie să te așezi și să sorbi o cafea tare, parfumată sau un ceai dulce, dintr-un pahar gâtuit care se umple la nesfârșit. Turcii beau ceai nonstop, te servesc nonstop și, uneori, crezi că prin venele lor curge tot ceai.
Hotelul nostru se află chiar în centrul vechi, lângă Hagia Sophia și Moschea Albastră de unde, cu siguranță se aude azanul sau chemarea la rugăciune care răsună la unison.

Ce vizităm?

Facem multă plimbare pietonală prin centrul istoric: piața Sultanahmet, Hipodromul și Obeliscul Egiptean (cel mai vechi monument din Istanbul) adus din Karnak de împăratul roman Theodosius I (379-395 d.Hr.).

Catedrala Sfanta Sofia, lăcaș de cult creștin construit în anul 532,  transformată în moschee în timpul Imperiului Otoman. Hagia Sofia este celebră și pentru faptul că în interiorul ei a avut loc Marea Schismă.

Basilica Cisterna (Yerebatan), de departe cel mai impresionant obiectiv turistic al Istanbulului. Basilica Cisterna a fost construită în subteranele orașului încă din 532, pentru a alimenta cu apă Marele palat din Constantinopol.

Moscheea Albastră , moscheea națională a Turciei și fost simbol al Imperiului Otoman. Cele 6 minarete o fac unică în Istanbul. De-a dreptul colosală, atât din exterior cât și din interior. Culoarea albastră este prezentă în mozaicuri și în vitralii.

 

Vizitam și Palatul Topkapi. Construit în 1459, acesta a fost reședința oficială a sultanilor timp de aproape patru sute de ani. Aici este Înalta Poartă pe unde se perindau domnitorii noștrii. Aici este expus toiagul cu care Moise a împărțit în două Marea Roșie, craniul și mâna lui Ioan Botezatorul, barba și dintele pierdut în luptă de Mahomed, precum și sabia lui Stefan cel Mare.

Utilizând transportul în comun sau într-o plimbare la pas, vizităm Palatul Dolmabahce, cea mai mare și mai luxoasă resedintă din Turcia. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit cu rafinamentul occidental. Pe măsură ce veți rătăci prin sălile palatului, veți simți, fără îndoială, măreția imperiului apus. Supranumit și “Versailles-ul Orientului”, simbolul maririi și decadenței Imperiului Otoman este ultima reședință a sultanilor și a președintelui Mustafa Kemal.

 

Podul Galata (Galata Köprüsü) este cel mai vechi pod peste Golden Horn (estuar si port natural unde navele bizantine și otomane precum și cele comerciale erau ancorate) și a fost construit în anul 1453. Podul are 490 metri lungime, 42 de metri lățime, are 22 de pontoane și face legatura între centrul istoric al orașului și cartierul Eminonu (în acest cartier se află principalele instituții religioase ale Imperiului Otoman precum și Palatul Imperial).

Croazieră pe Bosfor cu cină și spectacol live. În această croazieră, veți putea admira orașul Istanbul de pe Bosfor, în timp ce savurați o cină delicioasă. Pe parcursul croazierei, veți vedea puncte de atracție importante, precum Moscheea Albastră, Palatul Topkapi, Turnul Fecioarei, Palatul Dolmabahçe și Podul Bosfor. În timpul petrecut la bord, vi se va servi o cină delicioasă constând din preparate turcești și internaționale. De asemenea, veți putea urmări o varietate de reprezentații ale unor artiști locali. Bauturile alchoolice si racoritoare sunt fără limită de consum.

Cum Istanbul este unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume, nu putem rata Marele Bazar, locul marcant al istoriei și culturii turce fiind una dintre cele mai mari și mai vechi piețe din lume, care cuprinde un total de 61 de străzi acoperite și peste 3.000 de magazine. Aici avem timp liber pentru cumpărături.

 

Intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetățenii români este permisă cu următoarele documente de calatorie românești: Pasaport de serviciu/ simplu/ temporar. Pasapoartele menționate anterior trebuie să aiba o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia și să dispună de cel putin o fila goală. Nu se permite intrarea in Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate.
Este nevoie de doua doze de vaccin sau un test antigen sau un test PCR.

PRET: 450 euro/persoană (pentru o persoană în cameră dublă)

Avans: 150 euro/persoană

Preţul poate suferi modificări în funcţie de perioda rezervării!

Servicii incluse:
• Zboruri directe și taxe aeroport Budapesta => Istanbul => Budapesta, Compania Pegasus
Bagaj de mână 8 kg
• Transfer aeroport-hotel-aeroport
• Cazare 3 nopti în cameră deluxe cu mic dejun la Euro Design Hotel 4* situat central Eurodesignhotel
• Plimbare pe Bosfor cu cină inclusă, program artistic și băuturi alcholice/nonalcholice
• Însoțitor de grup

Nu sunt incluse:
• Biletele de intrare la obiectivele turistice
• Bagaj de cală 20 kg – 30 euro
• Asigurare de calatorie

Te aștept într-o nouă aventură!

Înapoi